Archive for the ‘d besT waY oF L.i.F.E…’ Category

satan leaving ramadhan

Penghulu segala bulan kembali lagi, Ramadhan Mubarak.

Jika Rejab bulab Allah, Sya’aban bulan Nabi maka Ramadhan yg mulia ini adalah bulan umat Nabi, iaitu kita.

Bulan untuk kita tarbiyah hati, syaitan dibelengu, yg tinggal hanyalah nafsu di diri.

Pahala berlipat kali ganda bg yg menghambakan diri pada-Nya.

Teringat pada ceramah Ustaz Aslin, “bulan Ramadhan adalah bulan yg ditunggu oleh para sahabat, kalu boleh mereka ingin 11 bulan berpuasa dan 1 bulan tidak perlu berpuasa, tapi bg kita??” die menyambung “baek xyah kot~~~” itulah beza kita dan sahabat nabi, mereka sgt merindukan Ramadhan” Apabila hadir nya Syawal mereka bersedih, kte plak blom pose lagi,  dh bincang soal baju raya, warna pink la, warna hijau la (kekekekeke…. teringat kejahilan diri sendiri)

Maka rakan2, marilah kita mempertingkat kan amal kita pada bulan Ramadhan ini, kerana kita takut, ini adalah Ramadhan yg terakhir untuk kita.

Disini sye northstar79 a.k.a polaris a.k.a kizuna atao ape2 sje name sye, ingin memohon kemaafan kepada semua, sekira nya ade percakapan, tingkah laku dan penulisan sye yg mengguris hati mane2 pihak.

Selamat beribadat di bulan Ramadhan.

::pEacE::

salam… hari ni rs cam nak tulis pasal sesuatu yg kerap berlaku akhir2 ni iaitu sakit hati. kite akan rs sedih sgt bile yg melukai hati kite tu adalh kwn kite sendiri, yg paling teruk ia bukan kali pertama tetapi sudah berkali2. belum lg luka lama diubati, luka baru sudah ade, rs cam sedih sgt~~~

kisahnyer semalam, ngah siap2 nak g pejabat, ayah aku bukak la channel kegemaran die ( channel oasis 106 kat astro, channel favourite lps tv1 ngan tv2..huahua) ms tu ade program “Bersama Dato'” yg dipengacarakan oleh Dato Dr Fadzillah Kamsah. ade caller yg bertye kan masalah die, kte nyer “saye selalu sakit ati dan akan berdendam pd org”.

Lalu Dato’ pon menjawab (aku rumus kan je la erk) . Antara yg processor ak ingatla.. dato’ berkate; ade 2 sebab sakit ati bley berlaku:

1) Allah nak uji keimanan seseorg, die sabar atao x menangani sakit ati tersebut.

2) you get what you deserve. cube pikir pernah wat org laen sakit ati x?? kalu pernah, anggap la sebagai pembalasan dr Allah supaya merasai perasaan org yg kte sakiti dulu.(ingat!! akhir zaman Allah byr cash!! xtunggu kat akhirat dah)

Pastu dato’ pon ade bgtao care2 untuk mengatasi sakit ati atao dendam: kate beliau

1) HISAB diri – buat solat taobat bebanyak, mungkin hati dah kotor ( bukan hati kering,ok..)

2)MAAFkan org tersebut. “Nabi pon ampunkan umat nyer”

3)REDA- mungkin itu jln terbaik mungkin Allah ade rancangan lain untuk kite. “mungkin Allah datangkan musibah/kesulitan sebelum dtg kan kebaikan”

so then, belajar lah memaafkan org laen. ingat “XSEMPURNA IMAN SESEORG SELAGI DIA TIDAK MENGASIHI SAUDARANYA”.

sebelum aku mengakhiri post aku:

“WHAT GOES AROUND, COMES AROUND.. WHAT GOES UP,MUST COME DOWN” – karma, alicia keys (tp dato’ xnyanyi la, ni ak dgr kat fly)

then, renung2kan dan selamat beramal (ustaz yg kat hot fm tu)…