tragedi 7 SeptEmbEr…

Posted: September 8, 2009 in thiS.mY.LifE.

7 September 2009….
hari lahir ku…
genap 21 tahun…
saman pertama…
“duit minum” pertama…

Semalam pagi aku ada appoinment kat bengkel Panjang (name owner tuh, nape name nyer Panjang, aku pon xtao…. hehehehe) Dalam pukul 1 aku balek, lepas siap power window yg ku upgrade… Angah ajak aku gi Klang nak beli buku katanya, aku pon sebagai kakak yg baek berkata “OK”. Balek dr beli buku, aku bercadang nak gi tesco. Dan tragedi pon bermula…

Aku lalu tempat yg biasa aku jalan, tp ari tu laen.. Driver2 yg lalu kat sebelah aku, sume buat muka, macam ade sesuatu dan aku xtao ape die. Dalam 30-40 meter, aku nmpk “Berhenti, Pemeriksaan Polis”, aku pikir naseb pakai seat belt sbb baru jumpe abg polis kat keta sebelah ms berhenti kat trafik light. hehehe… Ku ingat panas hingga ke petang, rupa2nya hujan di tengah hari. Aku disuruh berhenti. Aku pelik. Buntu.Confuse. Cuak. Perasaan mmg bercampur aduk.

Agak nyer kerana kekonfusan aku tergambar di muka.
Abg Polis: Puan, tao x apa kesalahan puan?
Aku: Saya xtao la encik. (Dalam hati aku, maybe sbb kereta aku gelap sgt, tinted lebeh dr yg dibenarkan… hehehe… Jgn amalkan!!)
Abg Polis: Puan dh masuk kawasan No entry. Ini jalan sehala puan.
Shitttt!!!!!
Abg Polis: Mintak ic ngan lesen. Meh jumpe ngan pak cik polis trafik.

Kebengangan sebenar bermula…

Polis trafik (PT): kamu nmpk x, sign board tuh??
Aku: Saya xperasan encik. (aku tipu, nampak ja sebenarnyer.. hehehe)
PT : Kamu ni P lagi nih, kalu kene saman kene extend 1 tahun, byr saman 300.
Aku: erk~~~ (byr saman aku xkesah, tang kene extend P tu yg cuak sket)
PT: Kamu nak camne nih??
Aku senyap… Cuba mentafsir apa yg cube disampaikan oleh PT itu.
PT: Meh kte gi kat kereta kamu.
Aku paham.
PT tu dh bkk buku saman die. Aku semakin cuak. Tp cuba buat muka rilekx.
PT: Saya boleh tolong kamu. Tp kamu kene belanja sye minum sket la.
Bulan2 pose nih, belanja sikit la. (wak lu!!!!)
Aku semakin paham.
Aku: Sye student lagik pak cik, xdak duit.
PT: xkesah la nak bagik berapa, jgn sengget sudah la.
Aku: Sye betol xde duit pak cik.
PT: Xkesah la bape2 pon. Kamu P lagi tao. P tu percubaan , pemerhatian.
Gertak aku.
Aku: Ok la pak cik, tp sye xbley bg byk la.
PT: xkesah la.
Aku hulur 30 hengget. Blom sempat aku, kuar kan duit tuh, die dh grab dr tgn aku. Aku terkesima. Maybe die dpt elak dr pndangan manusia, pandangan Allah???
PT tersenyum puas walau rs terkilan gak aku rs, aku bg die 30 ja.
PT: Ok. Jalan lah.
Aku: Time kasih pakcik.
Masuk dlm keta.
Angah: F*** u!!!!
Aku terkesima. aik budak nih, aku pon xpernah sebut perkataan tuh. aku yg kene saman, die plak yg emo. hehehehe.
Dalam keta menuju tesco tuh, maki-hamun terjadi antara aku dan angah terhadap PT tuh. $%#$@$&^(^$@~$$%^!!!!!!
Smpai tesco, tetibe ade bhaiya pggil
Bhaiya: Sudah ade tesco card??
aku dgn muka yg masih bengang, “belom”
Bhaiya: mari cni, kasi buat tesco card, free saja.
Aku ikut ja. aku duduk.
aku: sye tengah bengang nih, td sye hampir kene saman, tp die bkn nak saman pon, die nak duit, sye bg 30 hengget.
Bhaiya: aiyooooo… itu haramkan.
Aku terkesima.
Bhaiya: berdosa kan itu.
Aku xterkata.
Bhaiya:Ni la yg buat Malaysia sgt teruk. bukan2. Malaysia sgt baik, very good tetapi org2 Malaysia yg buat malaysia tarak baik. (semangat 1Malaysia nih….)

Indian pon tao beb, “duit minum” tu haram, berdosa. Pak cik polis trafik tu yg dh tua nak mam**s, rumah dh kata pegi kubur dh kata mari pon xphm2!!

Maka rakan2, jadikanlah kisah aku ni sbgai teladan dan jgn amalkan apa yg aku lakukan. Kene ingat, salah satu faktor kemusnahan negara adalah duit minum a.k.a rasuah. Sekiranyer, aku tidak memikirkan P ku itu, mmg aku suruh die saman, namun apakan daya…

Tapi rakan2, tragedi ini boleh dielak oleh aku sebenarnyer, mcam mana?? ikutlah peraturan jalan raya, kalu kate ade sign board “no entry” tuh jgn la masuk.hehehehe. aku dpt pengajaran dari pengalaman aku ni. Jgn lakukan lagik!!! kerana saman polis trafik aku lepas, saman Allah kat akhirat??? hurm……. rasa bersalah yg amat sgt, sungguh berdosa aku ya Allah. rakan2, jgn sesekali amalkan.

aku list kan 3 kesalahn trafik yg aku cuba nak ubah.
1. xsuke pakai tali pinggang. (rs cam tercekik la..)
2. memandu lebeh dr kelajuan yg dibenarkan (kat highway beb, hehehe)
3. suka langgar lampu merah (kdg2 tuh xsempat nak break, sbb dh laju sgt… hehehe)
bile dipk kan balek, dahsyat gak aku bwk keta. mmg cukup sume peraturan trafik aku langgar. jgn amalkan!!!

InsyaAllah, aku cuba nak ubah, tp bak kata pepatah “old habit die hard”.. hehehe.. ape2 pon , aku akan cuba.InsyaAllah.

renung2kan dan sesekali jgn amalkan kisah aku ini

::pEacE::

Advertisements
Comments
  1. purplez says:

    HEPI BESDAY!!!!
    p/s: aku menyusun 10 jari tangan + kaki meminta maaf.. maafkan lah aku.luar dalam.. sengaja mahupun tak…n thanks 4 wachu have done to me.. 🙂

  2. aini says:

    ya Allah, ida..teruknya PT tuh.. eii, this kind of people actually is a bunch of paracyte tau tak, buat malu kaum je..

    HAPPY BIRTHDAY! ko balik and aku belanje ko birthday treat, tapi takdelah exceed rm30..huhu..

  3. bukanSalwa says:

    giler keji syial PT tuh..

    p/s : hepi belated besday.

  4. wan says:

    besday northstar…
    harap2 kamuu berubah la pasnih…
    jgn nakal2 okehhh…

  5. senah says:

    woit..
    aku antar msg xbls pun no..
    sombong..
    huh..xbg adiah bru tau..
    hehe..

    apa ni..scra x lngsung ang tlah trlibat dlm gejala rasuah yg merosakkn negara..
    ang perosak negara!!!!
    hahaha..
    lwk ja..
    len kali jgn wat dh ok..
    biar la 300 n setaun pun..
    idup kna jujur..
    hehe..

    adik ang gnas..
    i like it..
    hahaha..

    nk wat kslhan trafik pun,pndai2 la kover ok..
    hehehe..

  6. Danya says:

    uit!! sm cm senah kat ats…aku anta msg, x bls pn ea..huhu…seb bek aku igt gak besday ko, klo x, mmg x wish lgsg le…even xde adiah pn, igatan ttp ade…hehe..

    gile tul PT 2…dh la bulan pose..leh lak amik duit haram…cet!! busuk punya org…huhu..

  7. hurmmm... says:

    hepi belated beday sayang…
    may Allah bless you always…

    u r always in my heart…

    😉

  8. syira says:

    hahaha.. ida2… hepi besday~~
    agak dahsat gak ko ea..
    diam2 ganas.. hehe

    aku pon pnah kne saman gak… lggr lmpu merah…
    aku kne DUA rat beb!!!
    http://baldibirupink.blogspot.com/2009/05/wall-climbing-part-2.html

    baca r ni…ceritaku:-)

    ok.aku nak cerita sket time aku nak p byr…
    orang tu kate 2rat mmg xleh kurg…
    aku igt 150. sbb polis yg thn aku tu ckp seratos lima puloh.. tp smpai pjbt polis, jd DUA RATOS plak.. hangin aku dgr.. aku tak ckup duit…so, blk lah ke rumah… sblum blk, polis kt luar tu tnya, kne saman apa…aku jwb r kne saman lggr lmpu merah.. bla..bla..bla… pstu tibe2 dia tny,”nape tak byr time tu(time kne thn)”.. aku pon yg agak lmpi bls,”oh..boleh byr time tu ke??? tak tau ponn..” pastu, polis tu diam jer…
    ….dah aagak lama bru aku dpt tgkp nape dia ckp “nape tak byr time tu”

    hehehe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s