kami kawan jerr….

Posted: August 6, 2009 in L.O.V.E

biasa tak  dgr dialog nih “kami kawan je la, mane de pa pe…” perkara ini terjadi apabila dua individu yg berlainan jantina bersahabat baek. bg mereka “xde pape” namun org sekeliling tidak berpendapat begitu. pernahkah situasi ini terjadi kepada anda?? tepuk dada tanya minda…. maka, entry kali ini, aku berminat untuk mengupas tentang isu CINTA PLATONIK.

cinta platonik?? what the hell is that… (ecece.. ckp omputih) cinta platonik kalu mengikut kamus dewan edisi ke 3 muka surat 98977 baris ke 7 column ke 2 (kekekeke) ia boleh didefinisikan sebagai  istilah yang dipakai untuk menyebut sebuah perkaitan kasih sayang, tetapi unsur-unsur rasa tarikan secara seksual tidak wujud. kira nyer mmg truely purely friends, there is nothing between  them, there’s no chemistry, no spark, not even a tingle; there’s only friendship.

namun, benarkah begitu?? tiadakah sekelumit rasa kasih?? secebis rasa sayang?? secubit rasa cinta?? (tu diaaaa….) bolehkah individu yg berlainan jantina hanya berkawan saja?? jika tanya aku, aku pon xtahu…

namun, adik yang aku kasihi pernah berkata “kak long, antara 2 sahabat lelaki dan perempuan, pasti salah seorg akan jatuh cinta kepada yg seorg lg” benarkah teori beliau?? lalu, aku pon menjalankan eksperimen keatas seorg sahabat aku, dimana mmg beliau baik dgn sorunk mamat nih, keluar gi shopping same2, makan aiskrem same2 (kekeke) nak dipendekkan cerita sume nyer same2, naseb xbley duduk 1 bilik same2.apabila di tanya pd kawan aku itu, die akan jawab “kami kawan je la”. namun pada satu hari yg hening, aku ingat lagi tengah buat assignment network programming kat lab 1 (oopss.. “kawan” aku tuh budak network ke?? hehehehe) tetibe die tye, “cam ne nak elak erk ngan die” . ak jwb “nape perlu elak??”  die membisu tanpa bicara, aku pandang die, die pandang aku, kami saling berpandangan (hehehe) lalu aku bertanya “ko ade hati ke ngan die” (aku tye direct… hehehe) die menjawab “bodoh la aku nih, hish.. camne bley jd macam nih??”

teori adik aku: approved!!!! accepted!!!

maka, timbul di fikiran aku, benarkah perempuan dan lelaki tidak boleh berkawan saja??? mestikah ade “perasaan” itu?? pada satu petang yg hening (hehehe) aku terdengar kat radio “cinta nih boleh dtg dalam pelbagai cara, namun permulaan bg cinta itu adalh “kawan” di akhir perhubungan itu akan kekal sebagai “sahabat” atao “cinta” itu yg kte xpasti kerana mengikut kata pepatah ‘xkenal maka xcinta’ ” kire nyer persahabatan tu cam warming-up bg satu perhubungan (kekeke) result nyer still as fren or lover, itu kita xpasti.

sebagai konklusi , aku pon tidak mengerti, benarkah cinta platonik ini wujud atao sekadar mao ingin mengaburi perhatian umum  bahawa wujud nya perhubungan tanpa perasaan. Namun, ape yg aku pasti jodoh yg Allah telah tetapkan itu pasti datang , datang dengan cara yg bagaimana , itu yg kte xtao, adakah jodoh kita diantara kawan2 kita? atao jodoh kita dgn operator celcom yg slalu dok angkat tepon tuh? atao abg/akak tol yg kte selalu jln tuh?? sesiapa pun mungkin jodoh kita. maka disini, aku tinggal kan persoalan ini, untuk kamu fikir2 kan, kerana bagi aku jawapan nya adalah “mungkin,  jatuh cinta kepada kawan sendiri mungkin adalah kebetulan yang Allah cipta sebagai proses untuk kite lbey mengenali beliau”.

love with no worries because life is too short

::pEacE::

Advertisements
Comments
  1. KaReT says:

    bg aku…
    aku setuju dgn statement adik hg…
    kalo laki n pompuan kwn baik…
    salah sorg akan tergelincir…
    sama ada laki atau pompuan…
    yolah, semua benda buat sesama…
    jdnyer dorg dah kenal satu sama lain dgn lbh mendalam…
    perasaan tu akan timbul dgn sendirinya…
    antara sedar atau tidak jer…

  2. tamsis says:

    x juga la ida..abg ade je sorang kwn pompuan yg sgt baik dan rapat..kalu g mkn ngan dia..kuar g beli baju pon ajak dia..even g cari kje pon ngan dia..xde plak nk cintak2..kami rock ok!!

    • northstar79 says:

      aku sesak sebentar dgn panggilan “abg” itu..
      kekeke.. abg bob… lalalala~~~
      welcome to my blog…
      sye xpernah menafikan wujud nyer cinta platonik itu ,yang berhormat… just sye musykil ja.. kekeke

  3. WAN says:

    siapakah yg menjadi bahan eksperimen ituh?..
    hahaha… btol3… tp apsal salah sorg ja yg akan
    tergelincir.. kalu 2 2 kn bez..

    p/s – kpd tuan tanah, jgn rapat2 lg ngan saya k, sy xnk kamoo tergelincir…ecece…;)

    • northstar79 says:

      kakakaka
      budget ko hot la~~
      aku pasti, kamu adelah yg terbaek sbgai kawan aku~~~
      friendship forever~~
      “kawan” ak tuh… biarlah rahsia…
      kalu 2-2 dh tergelincir xle name nyer cinta platonik name nyer
      C.I.N.T.A~~~

  4. northstar79 says:

    adei, en wan..
    punyer la penat ak menyelak kamus dewan edisi ke-3 tuh
    ko tye ak lagi wan..
    baca smpai habes nah…

  5. purplez says:

    hehe
    best2!!
    ntah la ida.
    boleh jd la.
    kebanyakn nye ye la
    sbg contoh kn
    ak xde best fren bernama ‘laki’
    hmm
    kwn tu.. biasa la
    kenal cm tu.. ckp2 cm tu..
    well, 4 me.
    besar kemungkinan statement tu betul.
    i mean like, 1 of it will fall in love.
    huu

  6. harushard says:

    zaman skang bukan berlainan jantina je le couple..
    jangan lupa istilah “homo” kt sini..

    mule2 aku ko member, last2 ehhh~? nah! masuk paper.
    sbenarnye, aku nk suggest korang tengok satu citer ni..
    tajuk dua “I Love You, Man”, true friendship..

    lam cite ni, at ada satu kawan untuk sharing man-2-man-only thing,
    maksud aku, mende yang kita xcakap pun kt awek, kt bini, even kt mak/bapak sendiri tapi kita dapat share mende tu ngan real-friend kite..

    so, nk tau lebih lanjut, sile la download cite tu..
    dan tengok dan enjoy~

  7. Qyra Humayra says:

    best post ni! huhu…
    pd aku la, aku stuju la jgk ngn adik ko…
    mmg slalu nye akn jd cm2 pn…
    pnh terjdi dlm hidup aku sndri..tp bukn kt dri sndri la..hehe..
    kwn aku yg ade besfren llk 2..

    mmg bleh besfren llk n pmpn,
    x slah pn..tp..slh sorg mesti akn tertarik ngn sorg lg 2..
    especially pmpn la yg cm2..
    2 yg bahaya 2…
    nnt bile sorg 2 dh tersyok sendri, ape lg…
    mmg parah la kn klo llk x lyn die..

    moral of the story, better besfren sesama jntina..lbih memahami kn..hehe..

    p/: teringat zaman dolu2..huhu..

    • northstar79 says:

      apabila kawan tinggal kenangan…
      mmg sdey~~~
      hehehehe…
      friendship forever~~~

      • WAN says:

        haha.. tetiba ja kuar pasal frenship…

        “Risk of getting love, is losing friends”

        hehe..ada kene mengena ka… = )

      • northstar79 says:

        depends pd org la…
        kalu die rs kawan lagi penting,
        die akan pndai balance frenship ngan love..
        masih terpulang pada anda..
        anda yg menentukan nyer..

  8. Qyra Humayra says:

    huhu…2 la psl..
    yaya…friendship 4 eva..hee..=)

  9. buKanSaLwa says:

    sian doe kawan ko tuh..
    kem salam la kat beliau..
    kalo besfren die ramai cmno tuh?
    hah..poning palo nk pk.
    ekekekee..

    • northstar79 says:

      kalu setakat “besfren” xde masalah kot…
      yg dh perasan terlebeh tu yg ade masalah..
      kekeke…
      jgn wisau “kawan” ak tuh bukanSalwa…
      lu pikirlah sendiri..

  10. nobody says:

    pd pendapat aku.. mmg leh jd bestfren…. tp sumtimes leh gak tergelincir tu.. tp x kesah la.. sedangkan jason mraz pon nyanyi lagu “LUCKY I’M IN WITH MY BESTFRIEND”… n tu dah mmg lumrah laki akn tertarik ngan pompuan n pompuan akan tertarik ngan laki..
    tp cube kte pikir ble ade kawan yang sanggup tinggalkan kite sebab dah dapat sumone so called “PAKWE”… tu yg paling sakit.. sekurang2nye klu laki nganpompuan jd besfwen n jatuh cinta x menyakitkan sangat..
    but what if sumone you treat as fren.. but then leaves u just bcoz of a MAN… that hurts… and even more can be called as betrayer… so guys…
    BERHATI2 MEMILIH KAWAN.. andai kata kwn kite tu jodoh kite.. kite bersyukur je.. coz tu yg terbaek tok kite..

    • northstar79 says:

      agak emosi saudara/saudari “nobody”…
      mmg perit kalu dikhianati sahabat sendiri..
      lagi perit kalu die tinggalkan kte untuk balak die..
      bwk byk bersabor…

      • duh,, says:

        saya ineh tidak berapa phm kaitan seorg yg dpggil betrayer dgn wanita yg bersme pakwenye lalo ‘meninggalkn’ rknnye,,

        terase perkataan betrayer itu terlalu negatif,, hik2

      • northstar79 says:

        mmg kte xkan paham selagi kte xberada didalm situasi tersebut…
        perasaan ditinggalkan seseorang yg bernama “sahabat” lebih perit dari ditinggalkan seseorg yg bernama “kekasih”
        namun, mungkin saudara/saudari “duh,,” menganggap “betrayer” too harsh, sye xsalahkan …. mmg kte mempunyai pndagan sendiri…
        nmun ingat “what goes around, comes around.. what goes up, comes down”
        hari ni kte tinggalkan “sahabat” demi “kekasih”, namun esok lusa mungkin “kekasih” akan tinggalkan kte… who knows… only Allah know…

    • rugrats says:

      betul, mmg sakit ati kalau tinggalkan kita sbb pakwe.. kalau kadang2 spend time ngan pakwe, kadang2 spend ngan kita, takpe.. kalau sampai dah tanak spend time ngan kita lgsg, rugrats sedey jgk, huhu.. 😥

      mcm mane pun.. kita tak bole predict, masing2 akan tiba2 je berubah lepas dpt pakwe/awek.. dulu macho, tetiba jd jiwang.. dulu layan lagu rock, tetiba layan lagu blues.. dulu mengata org tu jiwang, tetiba kita plk yg jd jiwang telebih bila dah berkapel, hehehe. bile putus cinta, ramai nak bunuh diri.. tp bile putus friendship, takde sape pun penah bunuh diri.. hehehe. sbb cinta mmg buat kita buat bende pelik2 yg kita tak penah sangka kita akan buat..

      renung2kan dan selamat beramal pada amalan yg patut diamalkan~~~

  11. nobody says:

    trimas northstar79..

  12. syira says:

    alamak ida… terasa lah..haha
    tp yg pntg cmne kita handle that feeling lah kan…
    klu xtau nak handle, dgn abg tol encem pon kite leh jatuh hati sbb abg tu ckp terima kasih dgn lembut smbl senyum de lesung pipit kt pipi… haha…

    1) nak tny… mcm mne besfren yg same jantina. aku pnah rase jeles coz besfren aku ni seakan xlayan aku (ye r..dia tgh hang out dgn kwn lain, aku nyibuk msg2 mende xpntg)…haha.. adakah aku lesbian atau dah jatuh hati kat die?

    2) nak tny… mcm mne besfren yg lain jantina. aku pnah rase jeles coz besfren aku ni seakan xlayan aku (ye r..dia tgh hang out dgn kwn lain, aku nyibuk msg2 mende xpntg)…haha.. adakah dah jatuh hati kat die?

    3) adakah aku biseksual pula kat sni? haha.. jatuh hati kat besfren laki n pompuan…

    4) dua dialog yg berlainan jwpn..
    “weh, siot r die! aku ajak xnak kuar… si tu ajak die kuar..”
    klu ‘die’ adlh lelaki org akan jwb–>ko jeles ea…die xkuar dgn ko..ko ske kt die ea….

    klu ‘die’ adlh perempuan org akan jwb–>ala.. relax r… kwn die dtg dr jauh tu…lain kali korg kuar lah…

    so, aku xphm di sini..knp perlu dua jwpn yg berbeza..ini mentality org kite atau sememangnya demikian…sbb die lelaki org pk kite ske kt die… knp bile die perempuan org leh phm lak…

    secara jujur, aku pnah jeles bile ain msg2 mash..
    –>>npe org xckp aku ske ain???
    secara jujur aku pnah jeles bile a***(besfren L) msg2 dgn ain..
    –>>npe org ckp aku ske die???

    sebab pe aku jeles? sbb aku syg kt diorg.. tp knpe org describe syg aku tu berbeza???adakah sbb die lelaki?
    p/s: nie jeles manja2 jer.. bkn jeles terlampau tau…

    i’m waiting for ur answer bebeh:-)

    • northstar79 says:

      hahahaha…..
      maybe ko terlalu sayang + closed ngan dorunk, tu yg ko mudah terasa…
      ingat pepatah nih ” kte mudah terasa hati dgn org yg paling kte sayang”
      kadang2 tuh dorunk lupe ajak kte makan same pon kte bley terasa, sbb bile dah closed dgn dorunk
      kte asek rs nak hang out bersama, nak spend masa bersama.

      ko bukan jeles just tetibe rs tersisih, terpinggir… rileks la… give them space “bagi dorunk masa” (mcm besa dgr ayat tuh)
      mereka pon memiliki life mereka sendiri dan dlm life mereka bukan lah “syira” sorunk dorunk punyer member.. chill out~~
      “bagi dorunk masa”…

      hurm… penjelasan td ak rs dah cover untuk frends laki + pompuan… tp nak tmbh sket psl frends laki…
      ak xtao hati ko, kdg2 tuh kte rs cam cinta kat die, kdg2 tuh rs cam kawan je dan akhir nya ak pasti satu bende
      “ko mmg sayang kat die”… sama ada perasaan itu adalah cinta atao x, kte biarkan masa menentukan nyer…

      percaya pada jodoh~~~

      org slalu ckp berdasarkan nature, fitrah… ko jeles kat member laki, mmg org akan cp ko jeles …
      bile ko ckp ko jeles kat ain, org akan ckp , rileks la.. unless mmg org dah tao ko lesbian~~~ dorunk akn ckp ko jeles… euwwww~~~

      hehehe…. itu saja… harap jwpn aku dpt meluluhkan sgl kemusykilan…

      renung2kan dan selamat beramal~~~

      • syira says:

        jeles is normal la kan.. kdg2 kite jeles mak kite belikan adik kite beg harga 50hengget pdahal kite pnah dpt beg harga lebih mhl dr tu dr mak kite…

        ::jeles dtg tnpa diminta::

        actually aku nak jwpn lebih jelas dr ko…haha..
        (aku ske bile ida beri pendapat die..)
        bleh bygkan cmne gaya ko~ so relax n cool…

        aku nak jwpn lg!!! hahaha..
        lg!!! kamon bebeh…
        ko tulis spuloh page pon aku baca…

      • northstar79 says:

        hahahaha….
        tetibe rs diri hot~~~
        wakakaka….
        adei.. syira2… mcm2..
        perasaan cemburu tu biasa la…
        “cemburu kan tanda nye sayang”…
        tp harus dikawal sbb cemburu yg keterlaluan akan menimbulkan perasaan laen, yg kte pggl “obses”… cembru yg keterlaluan sgt bahaya..
        kalu dah terlalu obses, kwn2 pon xsuke, coz dorunk akn rs dikonkong…
        then, always be in control..

        dont look backward but always move forward…

        kamu akan capai kebahagiaan dan kasih sayang yang kamu inginkan dgn syarat:
        kamu sudi untuk memberi kasih sayang itu pd org laen jua…
        so,love with no worries coz life is too short…~~

      • syira says:

        ok! tq… haha.. actually aku saje2 jer bg persoalan tu sume…
        buhsan tggu kls kul sbelas…(pdhal de esemen,tp mls wat)
        nice to hear ur words… nice to see ur words…
        hhaha…

        *bagi dorunk masa*
        aku merindui ayat ni…haha…
        i miss u 2…ahaks!

    • KaReT says:

      hehehehe…
      pnh merasai pengalaman 1…
      apa tujuan kite berkwn?..
      utk spend masa bersama…
      be together…
      tp bile kwn x menjalankan tanggungjwb die dgn baiknya…
      kite akan terasa hati…
      kekdgkan kite pun bt perkara ni kat kwn kite tanpa kite sedari gaks…
      so di sini honesty perlu….
      perlu berterus terang….
      hmmmm…

  13. senah says:

    weh…dh blmbak yg komen ni..smpai aku pun xtau nk komen apa dh..huhu..
    tp aku ckup xska bla kwn tggl kwn sbb bf/gf..lg xska bla kwn tnggl kwn sbb kwn yg len..phm x?
    ntah la..mungkin stiap org nk rsa benda yg bru smpai yg lma d lpakn..klu leh,biarlah lma ka baru ka, hbungn still maintain..itula shbt sjati yg xplih kasih antra bru ke lma..
    n d sbbkn aku atuju ngn adik ang, aku ada persoalan d sni..slh kah kita bla byk kali jtuh cinta sbb rmai kwn?????means,maybe stiap dr kwn nya 2,dia leh trpikat kn..slh kah itu????
    tp wlu brapa byk kli dia trjtuh pun,still kna trima jodoh yg d ttpkn oleh Yg Berkuasa..InsyaAllah akan d tmukan dgn yg pling sesuai..

    • harushard says:

      1. korang asyik cakap, x tinggalkan kawanya y sebab bf/gf..

      2. tapi cuba pikir sebaliknya pulak, pasal x tinggalkan bf/gf nye sebab kawannya y..

      case 1, y yg sakit.. case 2, x nye bf/gf yang sakit..

    • northstar79 says:

      senah… that’s not love but “CRUSH”…
      crush berlaku kat sesape pon~~
      jika itu cinta ia bukanlah bermusim, tp kekal selama nya…

      love with no worries~~

      • senah says:

        owh..yaka??klu crush yg brpnjangn???

      • rugrats says:

        crush bukan cinta senah.. tetiba je nyampuk, hehe anggap jela cam kenal ye senah, hehehe.
        kan ade lagu tajuk ‘crush’.. “it’s just, a little crush.. not like i faint everytime we touch.. it’s just some little thing.. not like everything i do, depends on you”.. kat situ dia cuba ckp, crush ni cume bende kecik, bukan cinta..

        pendapat rugrats, crush yg berpanjangan pun still crush.. rugrats pun penah banyak kali crush, rasnye kat spuloh kali ade la kot, hahaha biasela kawan ramai kan, bak kata senah..
        yg paling lama, rugrats penah crush kat seseorang tu smpi 4 tahun.. masa tu mmg yakin jatuh cinta kat crush tu, yakin bukan crush.. tp pada suatu petang yg hening (ayat northstar, hehehe), rugrats terrrjatuh cinta kat seseorang.. masa tu baru tau yg crush dan jatuh cinta ni rupe2nye jauh beza, tak sama lgsg.. tak penah rase perasaan tu sebelum ni.. baru tau yg dulu2 tu sbenarnye crush je, tak sama lgsg dgn jatuh cinta.. tu cuma pendapat rugrats, dari pengalaman sendiri.. yg tau hanyalah northstar, sila kupas, kekeke 😀

      • northstar79 says:

        sye rs cek rugrats telah mengupas persoklan senah tu dgn baek…
        crush its competeley different with falilng in love, crush bley terjadi pd sesape pon even kat mamak roti canai..wakakaka…
        namun,bila datang soal cinta, percayalah, ia laen, ia indah… i cannot speak more about it because dont have any experience yet~~~
        but believe me, its diferent~~

        C – cinta
        I – itu
        N- nikmat
        T-tapi
        A- awas

        renung2kan dan selamat beramal~~

  14. syira says:

    npe tibe2 hri ni aku smgt nak kasi komen…biasanya aku bc je entri org..komen mls.

    [refer my first komen]
    ok ida…aku juz nak clear kan je ape yg aku cube smpai kan…
    sbnrnya aku bkn nak ckp psl jeles etc…
    aku nak ckp psl persepsi org apbla besfrennya lelaki @ perempuan.
    persepsi org apbla besfren nya same jntina-TAKPE BIASALA
    persepsi org apbla besfren nya berlainan jntna-MESTI ADA APE2
    tu je yg sbnrnya…
    psl ‘jeles’ tu sbnrnya aku try nak bg analogi, tp seperti biasa aku mmg xreti nak smpi kan ape yg aku cube smpi kan…syira2..

    daaaaaaa~

  15. antzs says:

    wah..gler nye ko nye post kali ni..btw besh siot..huhu..besh2..

    tp sapa kah dak network tu??jeng2..

    tp betol kot adek ko ckp tuh..berdasarkan pgalaman2..~ces bnyak betol pglaman aku~kekeke..

    tp skg..frens 4 ever tu pnting..lau dah masuk bab CINTA..lau break..ilang kawan..uish..sungguh x sonok lau jadik cm tuh.huhu

    Lagi satu..dua2 belah pihak rasa keadaan yg sama pun x kn jadi juga lau xde istilah declare..muahaha. Yg penting buat bodo jer..l\kwn cm biasa..xyah kisah sal hati dan perasaan..~macam dah pkar sgt ja aku nih..wakakaka~

  16. purplez says:

    apsal ak rasa ida ni boleh jd DOCTOR LOVE r??
    bikin serupa cam pakar cintun gile!
    huhu
    p/s: kalo ak ad mslh cintun, rasanya ak tw kot nak rujuk kat sape. hehe (boleh x weh? ak serius ni. hek3)

    • northstar79 says:

      selagi diri ini maseh bernafas di bumi Allah ini,
      insyaAllah akn ku cuba menyemai bakti…
      kekekeke…
      bleh ja… no problemo =)
      xdpat jd doktor, doktor cinta pon jd la….

  17. akuKAh says:

    gilak sticky nyer post…
    ramai yg komen2..
    aku terlewat bc lak post yg hot ini…
    post yg sgt best la cik author…
    hehe..*best coz terkena kat diri sendiri…
    ‘risk of getting love, is lossing friends’..mcm penah ku guna la
    lalala…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s