aku tErima nikaH nyerrr errrrrr…

Posted: July 23, 2009 in thiS.mY.LifE.

mesti anda tertanye, adakah northstar sudah bertemu pilihan hati lalu ingin bernikah?? siapakah lelaki bertuah tersebut?? dimanakah mereka berjumpa?? adakah cinta pandang pertama atao pandang berkali2??? jawapan nyer tidak… northstar masih lagi “single make simple”

Lalu anda berfikir, “ape kejadah plak budak ni tulis entry nih??” maka, ingin dijadikan cerita, pd suatu ptg yg dingin, aku ternmpk shoutout senah kat meebo.com  “jd saksi mjlis pernikahan, takut~~”  (aku xingat exactly ayat nyer tp lbey kurang gitu la maksud nyer) maka aku pon terpikir, kenapa lelaki takut erk masa akad nikah tuh, kalu nak di ikutkan bukan la susah sgt, si senah ni br jd saksi dh cuak, blom lagi die yg akad nikah… (hehehe)

berpikir punyer pikir punyer pikir, aku xdpt gak pikir ape sebab nyer (kekeke)… then aku pon investigate. dibwah ini adelah hasil2 investigation aku.

lelaki nih ade 2 bende  yg dorunk cuak dlm hidup:

1) waktu nak sunat.

2) waktu nak akad nikah.

yang tang sunat tuh aku paham la (kekekeke) yang tang nikah tuh, buat aku pelik sket. dengan semangat inkuiri yg tinggi, maka aku teruskan investigation aku, namun aku telah menggunakan pendekatan yg laen yg aku rs lbey “real” iaitu bertanya pd makhluk yg diciptakan sbgai lelaki.

aku pon tye la pd senah + senah jambu, yg mane aku boley simpulkan jwpn mereka sbgai “ketakutan + kecuakan itu dtg, krn tangggungjwb yg bakal dipikul sbgai suami dan kalu xade aral melintag selepas 10 bulan akan jd bapa (1 bulan honeymoon + 9 bulan mengandung)” *tp ini calculation untuk org2 yg agak gelojoh la… kekeke…kalu dh rezeki nak wak guano deh*

agak rasional jwpn mereka itu dr sudut lelaki yg blom ade experience akad nikah, bagaimana pula dgn lelaki yg telah melalui nyer?? adakah jawapan mereka same?? khas untuk anda, segar dr ladang, berikut adelah conversation antara aku dan “kakS” (bukan name sebenar) , dimana kakS nih telah menolong aku bertanyakan suami die “abg wan” (yg juga bukan name sebenar) pengalaman beliau melafazkan akad.

kakS :    dia ckp, bukan nervous sbb org ramai tgk
kakS :    dia pun taktau nape nervous

aku   :   erk~~
kakS :   tp bukan sbb org ramai tgk
kakS :    mungkin sbb nak jadi realiti
kakS :    dia ckp camtu
kakS :   huhu
kakS :   mungkin ape yg kita bayangkan sume tu dah nak jadi realiti
aku   :   ape yg die bygkan??
kakS :    tak
kakS :    psl kawen tu la
kakS :    kan nak kawen
kakS :    kawen tu dah nak jadi realiti
kakS :    dgn lafaz tu
kakS :    sbb tu takut kot
kakS :    dia pun taktau nape
kakS :    susah nak ckp
kakS :    dia kata camtu
kakS :    keke
kakS :    sbb tu ade yg smpi 4 5 kali
kakS :    yg akak kenal, smpi 11 kali pun ade

aku   :   huish..
aku   :    sian
aku   :    11 kali..
kakS :.    mungkin sbb lafaz tu la
kakS :    lafaz tu yg klimaks upacara
kakS :    sume org nak dengar masa pengantin laki lafaz
kakS :    sbb lafaz tu yg penting

kakS :    rasenye camtu jgk nape diorg nervous
kakS :    sbb lafaz tu yg penting
kakS :    yg akan jadikan realiti
kakS :    kekeke
kakS :    lepas lafaz, terus dia rase lega
kakS :    dia ckp rase lega, tak rase mcm dpt bebanan tggjwb ke ape, tp rase lega

aku   :    owh~~
kakS :    rase lega je
kakS :    tp tgn still menggeletar
kakS :    nak kene sign pun mgeletar

aku   :   perasaan halus yg sukar untuk dimengertikan
kakS :   sign plk bukan satu, smpi lime nam tempat kene sign
kakS :    keke

aku   :   kekeke
kakS :   a’ah.. sukar ditafsirkan
kakS :    keke

maka begitulah berakhirnya conversation kami (terima kaseh kepada kakS).

maka rakan2, lafaz yg zahir nya dilihat + didengar seakan2 mudah itu bukan lah semudah yg disangka. lafaz itu adalah detik2 dimana pertukaran status seseorg, lebih dr itu, ia merupakan pertukaran tggungjwb dr seorg bapa (ayah pengantin perempuan) kepada seorg yg akn bergelar suami dan lebih penting lagi ia merupakan klimaks hidup bagi insan yg diciptakan sebagai lelaki.

maka rakan2, pernikahan bukanlah satu kerja yg mudah seperti compile program, kalu fail kte bley compile lagi (hehehe) ia lebih dr itu, maka jika ingin menjejakkan kaki ke alam itu, berfikirlah “adakah perempuan/lelaki itu org yg benar2 kita ingin habiskan hidup kita bersama?” “adakah perempuan/lelaki itu layak untuk menjadi ibu/bapa kepada anak2 kita?”

maka, persiapkan lah diri anda, dan ingat lah janji Allah “perempuan yg baek untuk lelaki yg baek” dan Allah xpernah memungkiri janjiNya.

jangan cinta kerana dia lelaki..
kelak kita akan membenci..
jika dia bukan lelaki yang dicari..
hanya pandai menabur janji..

jangan dirindu pada paras rupa..
kelak kita akan terseksa..
jika dia tidak sebaik rupanya..
senyumnya manis tipu belaka..

jangan disayang kerana berharta..
kelak kita hidup menderita..
jika hartanya habis dibelanja..
sukarnya hidup miskin dan papa..

jangan dikasih kerana dipuji..
kelak kita menagih janji..
jika rupa berkedut dimamah hari..
hilang sudah puji memuji..

jangan dicari seorang kekasih..
kelak kita akan disisih..
jika kasih luntur bersih..
menangislah diri hidup bersedih..

jangan disambut salam rindu..
kelak kita menahan sendu..
jika rindu tak dapat disatu..
dimanakah akan kita mengadu..

jangan dilayan seorang teman..
kelak hidup menjadi ancaman..
jika teman tidak beriman..
dibakar api dihari kemudian..

wahai sahabat wahai teman..
carilah dia kerana Tuhan..
untuk menambah ceteknya iman..
bekalan diri hidup berteman..

wahai sahabat wahai teman..
cintailah dia kerana beriman..
dijadikan Tuhan sebagai pasangan..
baik buruk ketentuan Tuhan..

wahai sahabat wahai teman..
terimalah dia penuh keikhlasan..
andai buruk anggaplah dugaan..
andai baik pujilah Tuhan..

wahai sahabat wahai teman..
ingatlah akan janji Tuhan..
isteri yang baik besar balasan..
suami penyabar itulah kemenangan..

(mamafana.blogspot.com)

::semoga yg terbaik Allah ciptakan untuk kita::

.:pEace:.

Advertisements
Comments
  1. Senah says:

    wah………aku ckup kagum ngn ang la kak jah…tabik ar…mmg ckup brdedikasi..
    aku rsa mmg btol la apa yg d ktakn kt ats..
    d saat prtkaran status, d saat pnerimaan tnggungjwb n tman idup…bkn bnda maen2 tu…ptut smua laki agak gmentar bla tba klimaks ni..hehehe..lg gementar dr wkt sunat kot..aku xpnah alami prasaan sblum sunat..huhu…papa pun,tenkiu la utk kupasan isu yg mmg mnarik utk yg serius brkapel 2..baek kah anda utk teman anda @ baek kah teman anda utk anda?pk kan……..

    • northstar79 says:

      tq2… tp nape ko xprnah rs saat sblum sunat??

      • siti jarum says:

        ahah…btol la tu cik northstar…
        Senah blom sunat lg laa…
        tu la pasal dia neves time nk jd saksi ritu..
        dia takot tok kadi cek ……..
        sebab kalu nk jd saksi mesti dh sunat…
        kakakakaka…..selamat la senah tuh sebab tok kadi xcek……..

      • northstar79 says:

        wakakakakaka….
        seyes ke senah blom sunat???
        kakakakaka

  2. harushard says:

    btul kate kakS tu. slame ni cam skrang la . . korang cakap je, kawin situ, kawin sini.. pastu bila orang tanye bile nk kawin, xde la korang serius pun . . abis2 pun angan2 je . . tup tup, esok da nk akad nikah, super nervous . . mana tak nye dengan ramai orang, dengan janji2, dengan muka2 serius kt skeliling ko . .

    p/s: eh? sunat nervous ke? xde r . . macho je slambe.

    • northstar79 says:

      eleh, aku xde kat tmpt kejadian ko bersunat tuh, bley la berlagak ngan aku..
      kekekeke

      • siti jarum says:

        hahah…meh nk kasi tau…
        menipo ja acad tuh…
        rasanya dkt 30 kali tok mudim kena postpone sunatkn dia sebab dia MENGHILANGKAN DIRI…
        kakaka…… ni siti jarum la..
        sume benda tau..jgn nk kelentong arr…

      • harushard says:

        siti jarum ngan statementnye yg agak kejam disana..

        argh! sakit2

  3. Senah says:

    ano….aku xpnah rsa saat2 sblm sunat sbb bapak aku sunatkn aku wkt umur smggu ja..hehehe..so,dgn doit2 sunat pun aku x mrasa skali..huhuhu…
    acad xpala..bak kta siti jarum, acad mst ada pngalaman sblm sunat smpai 30 kali..hahahahahaha…sbb 2 kli ke 30 dia macho n slambe ja..

    • harushard says:

      a’ah lupe, doit tu mmg best.. dapat gk kumpul sampai 100++
      ape ni xaci kecik2 da sunat x macho r..

      30 kali ko kate, bnyak r.. shooot!

      • northstar79 says:

        hahaha….
        btol tu cad, sunat ms kecik. xmacho r…
        xpa cad, ak backup ang…
        kekeke
        pelik gak erk, bende laen yg ak kupas, bende laen plak yg hot… hehehe

      • harushard says:

        ntah r.. kanak2 zaman skrang da xreti2 nk kawin kot.

      • senah says:

        ntahnya..npa subjek aku sunat ke x lak yg jd tumpuan..hehehe..ni mst xrmai kapel2 yg tgk blog ang lg ni..

  4. @mesh says:

    walaupn lambt komen..tp ak nak komen gak..cousin ak sendiri 11 kali angkat nikah smpi kn tok imam tu pn da slah ckp “ak nikahkn dikau dengan ak”..hahaha..byg kn la..selaen cousin ak tu..atok sedare ak merangkap adek nenek ak pn akad nikah smpi 9 kali..sbb nyer time tu kne kaco ngan sm salim..haha..

  5. Extenze says:

    thanks !! very helpful post!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s