I’m back.

Posted: January 27, 2012 in Uncategorized

Such a loooooooooooong time not writing anything here. Even worst , I already forgot my password. HAHAHA.

So, what’s up? How’s your life? Doing good?

My last post was on 2010 and now 2012 ! 2 years in hiatus!

So many things happen in these past 2 years. Lets see what is it…

1) Pertukaran status diri.

Fauzul got married , dah ada anak dah pun. AimiĀ engaged with Saadon. Cik Na and Azri engaged *another prove, CINTA PLATONIK DOESN’T EXIST! * .

and me? FOREVER ALONE . hahaha. Sesuai lah dengan moto blog nih kan “Single Make Simple ” . *takmo kalah*

2) Pertukaran status kerja.

2 years back , I’m a student . Now , staff at HP with 1 year experience. hahaha. Not bad tough.

3) Pertukaran bentuk badan.

Next………………

4) Pertukaran kenderaan.

Now , Jiro has little brother. I called it Jiro Jr. Welcome to the family Jiro! I used the same name because I find ‘Jiro’ is very cute name. Come to mama, Jiro! hihihišŸ˜€

5) Pertukaran alamat rumah.

Jenjenjeeeeeeeennnnnggggggggggg. To be continued……

You know what , usually people asking me “How’s you doing? “

I will reply “Doing good, nothing change , still the same.”

But…

The truth is…

Nothing actually is the same. We do change. We do grow up. Either weĀ realizeĀ it or not, but yes , we do change.

People we met yesterday might not the same as we meet today.

Best friend today might become enemy tomorrow.

Enemy can become a lover.

Thus , people…

How’s your life change for these past 2 years? Is it really the same?

..::Peace::..

p/s : Reading back my past entries , I kinda good writer does it? *puji diri sendiri*šŸ˜‰

is that true?

Posted: February 22, 2010 in L.O.V.E

10th grade
As I sat there in English class, I stared at the girl next to me. She was my so called “best friend”. I stared at her long, silky hair, and wished she was mine. But she didn’t notice me like that, and I knew it. After class, she walked up to me and asked me for the notes she had missed the day before and handed them to her. She said “thanks” and gave me a kiss on the cheek. I wanted to tell her, I want her to know that I don’t want to be just friends, I love her but I’m just too shy, and I don’t know why.

11th grade
The phone rang. On the other end, it was her. She was in tears, mumbling on and on about how her love had broke her heart. She asked me to come over because she didn’t want to be alone, so I did. As I sat next to her on the sofa, I stared at her soft eyes, wishing she was mine. After 2 hours, one Drew Barrymore movie, and three bags of chips, she decided to go to sleep. She looked at me, said “thanks” and gave me a kiss on the cheek. I want to tell her, I want her to know that I don’t want to be just friends, I love her but I’m just too shy, and I don’t know why.

Senior year
The day before prom she walked to my locker. “My date is sick” she said; he’s not going to go well, I didn’t have a date, and in 7th grade, we made a promise that if neither of us had dates, we would go together just as “best friends”. So we did. Prom night, after everything was over, I was standing at her front door step. I stared at her as she smiled at me and stared at me with her crystal eyes. I want her to be mine, but she isn’t think of me like that, and I know it. Then she said “I had the best time, thanks!” and gave me a kiss on the cheek. I want to tell her, I want her to know that I don’t want to be just friends, I love her but I’m just too shy, and I don’t know why.

Graduation Day
A day passed, then a week, then a month. Before I could blink, it was graduation day. I watched as her perfect body floated like an angel up on stage to get her diploma. I wanted her to be mine, but she didn’t notice me like that, and I knew it. Before everyone went home, she came to me in her smock and hat, and cried as I hugged her. Then she lifted her head from my shoulder and said, “you’re my best friend, thanks” and gave me a kiss on the cheek. I want to tell her, I want her to know that I don’t want to be just friends, I love her but I’m just too shy, and I don’t know why.

A Few Years Later
Now I sit in the pews of the church. That girl is getting married now. I watched her say “I do” and drive off to her new life, married to another man. I wanted her to be mine, but she didn’t see me like that, and I knew it. But before she drove away, she came to me and said “you came!”. She said “thanks” and kissed me on the cheek. I want to tell her, I want her to know that I don’t want to be just friends, I love her but I’m just too shy, and I don’t know why.

Funeral
Years passed, I looked down at the coffin of a girl who used to be my “best friend”. At the service, they read a diary entry she had wrote in her high school years. This is what it read: I stare at him wishing he was mine, but he doesn’t notice me like that, and I know it. I want to tell him, I want him to know that I don’t want to be just friends, I love him but I’m just too shy, and I don’t know why. I wish he would tell me he loved me!

“I wish I did too…” I thought to my self, and I cried.

is that true, love is pain?

is that true, love is that hard?

is that true?

this is not frOm broken heart peOple

just curiOus myself…~

p/s: i taken this from website…hurm.. i forgOt the website’s name.. but credit to “that” website..~ hehehe

Sahabat Sejati

Posted: January 23, 2010 in thiS.mY.LifE.

kadang-kadang hidup ini tidak menjanjikan bahagia

dan ia juga tidak menjanjikan derita

dlm menjalani kehidupan ini

ramai yg kita temui

kite berkenalan

kita berkawan

dan akhir nya …….

ingin aku berkongsi sebuah cerita tentang seorang sahabat

sahabat ketika sekolah rendah

sama2 melalui fasa pertama alam persekolahan

namun ternyata Allah Yg Maha Esa mempunyai rancangan nya sendiri

aku berjaya melanjutkan pelajaran

dan dia masih di kampung

aku beruntung menemui sahabat yg boleh menunjukkan aku ke jalan Allah

namun, tidak dia…Ā  Allah kurnia kan dia jalan yg berliku

bergaul dgn org yg salah

pada tahun 2008 sekitar bulan mei

aku menerima panggilan dr ibu ku

“ayOng, hadi dh meninggal, accident motor”

noktah hidup seorg sahabat.

namun, bukan itu yg aku ingin sampaikan

pada hari raya tahun lepas

aku pergi menziarah kubur nenek ku

terlintas di pusara sahabat ku itu

aku sedekah kan Al-fatihah

lalu aku beredar

dalam perjalanan pulang

aku terlintas sekali lagi di pusara aruwah sahabat

namun kali ini, kelihatan kawan2 MAT REMPIT nya

sedang menadah tangan dan membaca yaasin di pusara aruwah

aku tersentuh

aku terkelu

aku terdiam

saat itu

baru aku mengerti erti sahabat sejati

sahabat yg boleh mendoakan kita bila kita sudah tiada lagi di dunia ini

walaupun sahabat itu seorg mat rempit…~

dan aku masih lagi meneruskan kehidupan

dan masih belajar untuk menjadi seorg sahabat…

dan masih tertnya pada diri sendiri

sekira nya esok adalah noktah untuk ku

akan adakah sahabat yg snggup untuk mendoakan diriku?

menziarahi pusara ku?

jawapan yg hanya tingal tanda tanya

al-fatihah

::peace::

tErima kAsEH seMua…

Posted: September 9, 2009 in thiS.mY.LifE.

kek 21 tahun....

disebabkan agak ramai yg tidak berpuas ati kerana aku tidak membalas mesej tentang wish ms hari lahir aku tuh..

maka disini di blog ini, aku coretkan ucapan TERIMA KASIH kepada rakan2 yg mengingati bufday aku. terharu ade yg ingat. maseh ade yg syg rupe nyer…. kekeekeke

xkira lah, yg hantar mesej, yg bg komen kat blog smbil wish dan tidak dilupakan yg wish kat facebook. tidak ketinggalanĀ  “cik doraemon “, bakal Puan Sadiq, dan Vio_bubblesĀ  yg sudi menelefon sye. Terima kasih diucapkan.

agak terharu juga kerana ade yg sudi menghantar mesej tepat pukul 12 malam, terima kasih azri….

yg paling penting anda sume mmg best!!!

azri, mai, amy, pojul, ghah, wan, nisa, cik na, salwa, syira, kakSyifa, danya, “cik mon” , aini dan sesiapa saja yg sudi mengingati hari lahir insan bernama n****a ini (maaf kalu ade name xdisebut),

saya sayang kamu semua!!!

p/s: mai sory aku xpernah ingat bufday ko, tp tiap2 tahun pasti ko ingat bufday aku. terima kasih sahabat…

::pEacE::

tragedi 7 SeptEmbEr…

Posted: September 8, 2009 in thiS.mY.LifE.

7 September 2009….
hari lahir ku…
genap 21 tahun…
saman pertama…
“duit minum” pertama…

Semalam pagi aku ada appoinment kat bengkel Panjang (name owner tuh, nape name nyer Panjang, aku pon xtao…. hehehehe) Dalam pukul 1 aku balek, lepas siap power window yg ku upgrade… Angah ajak aku gi Klang nak beli buku katanya, aku pon sebagai kakak yg baek berkata “OK”. Balek dr beli buku, aku bercadang nak gi tesco. Dan tragedi pon bermula…

Aku lalu tempat yg biasa aku jalan, tp ari tu laen.. Driver2 yg lalu kat sebelah aku, sume buat muka, macam ade sesuatu dan aku xtao ape die. Dalam 30-40 meter, aku nmpk “Berhenti, Pemeriksaan Polis”, aku pikir naseb pakai seat belt sbb baru jumpe abg polis kat keta sebelah ms berhenti kat trafik light. hehehe… Ku ingat panas hingga ke petang, rupa2nya hujan di tengah hari. Aku disuruh berhenti. Aku pelik. Buntu.Confuse. Cuak. Perasaan mmg bercampur aduk.

Agak nyer kerana kekonfusan aku tergambar di muka.
Abg Polis: Puan, tao x apa kesalahan puan?
Aku: Saya xtao la encik. (Dalam hati aku, maybe sbb kereta aku gelap sgt, tinted lebeh dr yg dibenarkan… hehehe… Jgn amalkan!!)
Abg Polis: Puan dh masuk kawasan No entry. Ini jalan sehala puan.
Shitttt!!!!!
Abg Polis: Mintak ic ngan lesen. Meh jumpe ngan pak cik polis trafik.

Kebengangan sebenar bermula…

Polis trafik (PT): kamu nmpk x, sign board tuh??
Aku: Saya xperasan encik. (aku tipu, nampak ja sebenarnyer.. hehehe)
PT : Kamu ni P lagi nih, kalu kene saman kene extend 1 tahun, byr saman 300.
Aku: erk~~~ (byr saman aku xkesah, tang kene extend P tu yg cuak sket)
PT: Kamu nak camne nih??
Aku senyap… Cuba mentafsir apa yg cube disampaikan oleh PT itu.
PT: Meh kte gi kat kereta kamu.
Aku paham.
PT tu dh bkk buku saman die. Aku semakin cuak. Tp cuba buat muka rilekx.
PT: Saya boleh tolong kamu. Tp kamu kene belanja sye minum sket la.
Bulan2 pose nih, belanja sikit la. (wak lu!!!!)
Aku semakin paham.
Aku: Sye student lagik pak cik, xdak duit.
PT: xkesah la nak bagik berapa, jgn sengget sudah la.
Aku: Sye betol xde duit pak cik.
PT: Xkesah la bape2 pon. Kamu P lagi tao. P tu percubaan , pemerhatian.
Gertak aku.
Aku: Ok la pak cik, tp sye xbley bg byk la.
PT: xkesah la.
Aku hulur 30 hengget. Blom sempat aku, kuar kan duit tuh, die dh grab dr tgn aku. Aku terkesima. Maybe die dpt elak dr pndangan manusia, pandangan Allah???
PT tersenyum puas walau rs terkilan gak aku rs, aku bg die 30 ja.
PT: Ok. Jalan lah.
Aku: Time kasih pakcik.
Masuk dlm keta.
Angah: F*** u!!!!
Aku terkesima. aik budak nih, aku pon xpernah sebut perkataan tuh. aku yg kene saman, die plak yg emo. hehehehe.
Dalam keta menuju tesco tuh, maki-hamun terjadi antara aku dan angah terhadap PT tuh. $%#$@$&^(^$@~$$%^!!!!!!
Smpai tesco, tetibe ade bhaiya pggil
Bhaiya: Sudah ade tesco card??
aku dgn muka yg masih bengang, “belom”
Bhaiya: mari cni, kasi buat tesco card, free saja.
Aku ikut ja. aku duduk.
aku: sye tengah bengang nih, td sye hampir kene saman, tp die bkn nak saman pon, die nak duit, sye bg 30 hengget.
Bhaiya: aiyooooo… itu haramkan.
Aku terkesima.
Bhaiya: berdosa kan itu.
Aku xterkata.
Bhaiya:Ni la yg buat Malaysia sgt teruk. bukan2. Malaysia sgt baik, very good tetapi org2 Malaysia yg buat malaysia tarak baik. (semangat 1Malaysia nih….)

Indian pon tao beb, “duit minum” tu haram, berdosa. Pak cik polis trafik tu yg dh tua nak mam**s, rumah dh kata pegi kubur dh kata mari pon xphm2!!

Maka rakan2, jadikanlah kisah aku ni sbgai teladan dan jgn amalkan apa yg aku lakukan. Kene ingat, salah satu faktor kemusnahan negara adalah duit minum a.k.a rasuah. Sekiranyer, aku tidak memikirkan P ku itu, mmg aku suruh die saman, namun apakan daya…

Tapi rakan2, tragedi ini boleh dielak oleh aku sebenarnyer, mcam mana?? ikutlah peraturan jalan raya, kalu kate ade sign board “no entry” tuh jgn la masuk.hehehehe. aku dpt pengajaran dari pengalaman aku ni. Jgn lakukan lagik!!! kerana saman polis trafik aku lepas, saman Allah kat akhirat??? hurm……. rasa bersalah yg amat sgt, sungguh berdosa aku ya Allah. rakan2, jgn sesekali amalkan.

aku list kan 3 kesalahn trafik yg aku cuba nak ubah.
1. xsuke pakai tali pinggang. (rs cam tercekik la..)
2. memandu lebeh dr kelajuan yg dibenarkan (kat highway beb, hehehe)
3. suka langgar lampu merah (kdg2 tuh xsempat nak break, sbb dh laju sgt… hehehe)
bile dipk kan balek, dahsyat gak aku bwk keta. mmg cukup sume peraturan trafik aku langgar. jgn amalkan!!!

InsyaAllah, aku cuba nak ubah, tp bak kata pepatah “old habit die hard”.. hehehe.. ape2 pon , aku akan cuba.InsyaAllah.

renung2kan dan sesekali jgn amalkan kisah aku ini

::pEacE::

aku bukanlah superman…

Posted: September 4, 2009 in thiS.mY.LifE.

chrome-superman-logo

Pertama kali dgr lagu nih : “pa diaa… superman2”

2 kali : merdu jugeeee…

3 kali dan seterus nyer: layan~~~

kepada yg xpernah mendengar, lagu ni adalah lagu dendangan anak2 ahmad dhani yg dikenali sbg the lucky laki tajuk lagu : bukan superman.

Bukanlah lagu ini yg aku ingin kupas, akan tetapi ade bait-bait lirik lagu ini yg menjadi perhatian aku.

” air mata itu dalah tanda kelemahan “

benarkah air mata itu tanda kelemahan?? mengapa perempuan selalu dikaitkan dg air mata?? lemah kah perempuan???. maka, post kali ini, aku akan rungkai kekusutan yg aku sendiri kusutkan, “air mata”. (kekeke)

“..dan bahawasanya Dia lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis.” (An Najm : 43)

Banyak air mata telah mengalir di dunia ini. Sumber nya dari mata mengalir ke pipi terus jatuh ke bumi. Mata itu kecil namun ia tidak pernah kering, sepertilah sungai yang mengalir ke laut ia tidak pernah berhenti.

Walaupon begitu, terdapat tangisan yg dituntut.

  • tangisan kerana menginsafi dosa-dosa yang silam atau tangis kerana takut akan azab dan seksa Allah.

Tangisan dapat memadamkan api Neraka.

Terdapat juga tangisan yg xdituntut.

  1. Janganlah menangis kalau tak tercapai cita-cita, bukan kah Tuhan yang telah menentukannya. (teringat ms zaman muda2 xdpt course medic, menangis woo)
  2. Janganlah menangis menonton filem hindustan itu kan cuma lakonan. (teringat kenangan tgk citer kabhi khushi kabhi ghum, bile shah rukh nanges, aku pon……)
  3. Janganlah menangis kerana cinta tak berbalas mungkin dia bukanlah jodoh yang telah Tuhan tetapkan.Ā  (???????)
  4. Janganlah menangis jika gagal dalam peperiksaan mungkin kita kurang membuat persediaan. (yg dpt P1 tu, sabo la yer…)
  5. Jangan menangis kalau wang kita hilang di jalanan sebab mungkin kita kurang bersedekah buat amalan. (renung2kan… )

Dan aku juga tertarik pd satu ayat

sekeras apapun, hati lelaki akan tetap luluh pada tangisan wanita yang di cintai nya

aku pelik. aku tertanya. aku buntu. kenapa ia boleh berlaku??? mengapa dgn air mata?? persoalan yg tiada jawapan… dan hingga kini, aku masih berfikir. akhirnya, tinggal tanda tanya…..

kalau bg pihak adam pula, mereka akan bertanya “nape pompuanĀ  senang sgt nanges, sikit2 nangis??” yg ini aku bertemu jwpn nyer:

“Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah ā€œair mata kehidupan.ā€

maka, ingatlah sekuat-kuat lelaki pasti tunduk dgn air mata wanita. Dan lelaki yg baek xkan membuat perempuan menangis. ia bukan lah kelemahan akan tetapi “air mata kehidupan”. Dan perempuan, gunakan anugerah ini SEBAEKnyer (hehehehee)

tears with no worries

renung2kan dan selamat beramal

.:pEacE:.

sumber:www.geocities.com/saturibusatuemail/menu/120.htm

satan leaving ramadhan

Penghulu segala bulan kembali lagi, Ramadhan Mubarak.

Jika Rejab bulab Allah, Sya’aban bulan Nabi maka Ramadhan yg mulia ini adalah bulan umat Nabi, iaitu kita.

Bulan untuk kita tarbiyah hati, syaitan dibelengu, yg tinggal hanyalah nafsu di diri.

Pahala berlipat kali ganda bg yg menghambakan diri pada-Nya.

Teringat pada ceramah Ustaz Aslin, “bulan Ramadhan adalah bulan yg ditunggu oleh para sahabat, kalu boleh mereka ingin 11 bulan berpuasa dan 1 bulan tidak perlu berpuasa, tapi bg kita??” die menyambung “baek xyah kot~~~” itulah beza kita dan sahabat nabi, mereka sgt merindukan Ramadhan” Apabila hadir nya Syawal mereka bersedih, kte plak blom pose lagi,Ā  dh bincang soal baju raya, warna pink la, warna hijau la (kekekekeke…. teringat kejahilan diri sendiri)

Maka rakan2, marilah kita mempertingkat kan amal kita pada bulan Ramadhan ini, kerana kita takut, ini adalah Ramadhan yg terakhir untuk kita.

Disini sye northstar79 a.k.a polaris a.k.a kizuna atao ape2 sje name sye, ingin memohon kemaafan kepada semua, sekira nya ade percakapan, tingkah laku dan penulisan sye yg mengguris hati mane2 pihak.

Selamat beribadat di bulan Ramadhan.

::pEacE::